Ben je eerder arbeidsongeschikt voor een baan in de bouw dan voor een kantoorbaan?

De kans dat je arbeidsongeschikt raakt is altijd aanwezig. Zoals de gezegde ‘een ongelukje zit in een klein hoekje’ mooi beweerd. Voor, tijdens of na het werk kan er iets gebeuren waardoor jij voor een korte of lange tijd niet meer kunt werken en geen inkomen genereert. Maar loop je als bouwvakker een grotere kans om arbeidsongeschikt te raken dan bij een kantoorbaan? Hieronder lees je alles wat je moet weten over de risico’s van arbeidsongeschiktheid en hoe je je hiertegen kunt indekken.

Risico’s werken in de bouw

Ondanks dat bouwbedrijven grote voorzorgsmaatregelingen nemen en zich aan strenge wetgeving moeten houden gaat er zo nu en dan nog wel eens wat mis. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat je arbeidsongeschikt raakt omdat je van de tweede verdieping naar beneden bent gevallen of dat je je been breekt. De risico’s van in de bouw werken zijn groter dan bij een kantoorbaan, dat moge duidelijk zijn. Moet je dan ook eerder een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten? Misschien wel, misschien niet. Wanneer je arbeidsongeschikt bent verklaart ontvang je nog minimaal 2 jaar een inkomen van je huidige werkgever en heb je recht op een WIA uitkering. Maar dit is vaak niet genoeg.

Bij het werken in de bouw maak je gebruik van je lichaam. Wanneer je lichaam minder goed functioneert leidt jouw werk hieronder. Op het kantoor daarentegen zou je nog kunnen werken wanneer je in een rolstoel zit, aangezien je voornamelijk je hersenen gebruikt. De risico dat je iets krijgt is hoger en daarbij wordt je eerder arbeidsongeschikt verklaard.

Risico’s bij een kantoorbaan

Bij een kantoorbaan liggen de risico’s net wat anders, maar dit neemt niet weg dat ook jij arbeidsongeschikt wordt verklaard. Tijdens je werk liggen de risico’s vaak lager, maar voor en na het werk kunnen de risico’s hoog liggen, bijvoorbeeld wanneer je deelneemt aan het verkeer. Ondanks dat de risico dat er iets gebeurd bij een kantoorbaan lager ligt, raden we nog steeds aan om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Zo ben je in ieder geval verzekerd van een inkomen wanneer je onverhoopts arbeidsongeschikt wordt verklaard.

Ben je op zoek naar een geschikte AOV? Neem dan eens een kijkje op AOV vergelijken.

 

5 goedkope manieren om je tuin zomerklaar te maken

Tuin

Tags:

tuintegels

Met de zomer in aantocht is het nu hét moment om de tuin weer zomerklaar te maken. Liever niet teveel geld uitgeven? Geen zorgen, in dit blog geven we je 5 tips waarmee je je tuin goedkoop zomerklaar kan maken.

De schop erin

Een van de makkelijkste en goedkoopste manieren is om de schop in het zand te zetten, en bijvoorbeeld de grasmat in een vorm te scheppen. Een mooie cirkel, vierkant of een andere vorm die handig is! Dit zorgt er voor dat je gras er in elk geval verzorgd uit ziet. Het kost even wat tijd, maar is geheel gratis en levert een mooi resultaat op.

Plant plantjes

De goedkoopste manier om het gazon te vullen met mooie planten is om planten te kopen die je kunt verdelen. Dit klinkt misschien als tuinieren voor gevorderden, maar dat is het niet. Deze truc werkt het best met de volgende planten: nagelkruid, groot sterrenscherm (Zeeuws knoopje) en geraniums. Haal de plant uit de pot, en trek hem een beetje uit elkaar zodat er een paar wortels van de plant in elk stuk zitten (2 of 3 stukken per pot). Graaf een gaatje en stop het stukje van de plant in de grond. Het volgende jaar zal de plant groeien en spreiden. Hierdoor zal het gazon er mooi uitzien en voor heel weinig geld!

Plant een boom

Een boom, of een paar bomen, geven je tuin een compleet andere uitstraling. Zoek bomen uit die weinig onderhoud nodig hebben en die niet al te groot worden. Bomen gaan lang mee, en veranderen continu, zo heeft u altijd een andere tuin, voor relatief weinig geld.

Grind of tegels

Een goedkopen manier voor je paadjes, is grind of losse steentjes. Echter hoeven tegels ook niet duur te zijn. Vergelijk de opties. Op onlinetuinwarenhuis kan je veel ideeën op doen!

Licht

Mooie lichtjes buiten zorgt er voor dat de tuin er gezellig uit ziet, heerlijk om te zitten in de zomer dus. Het is makkelijk en vlug. De lichtjes kunnen op de beschutting, tussen plantjes en andere tuinmeubels geplaatst worden.

Zandstralen van de gevel

De techniek van zandstralen is enorm effectief voor diverse toepassingen. Naast het zandstralen van meubels of houten trappen is het ook mogelijk om een gevel te zandstralen. Daarbij is een nauwkeurige werkwijze van groot belang, omdat je met deze techniek ook flinke schade aan de gevel kunt toebrengen. Hoe zandstralen van de de gevel werkt, en hoe je schade kunt voorkomen lees je op deze pagina.

Hoe gaat zandstralen in zijn werk?

Zandstralen noemen we ook wel gritstralen, fijne korrels zand of een soortgelijk materiaal wordt onder hoge druk tegen een oppervlakte gespoten. De bovenste laag wordt verwijderd, dit kan verf zijn maar ook vervuiling of een coating. Er zijn diverse oppervlakken die met deze methode gereinigd kunnen worden.

Kan zandstralen de oppervlakte beschadigen?

Wanneer deze techniek wordt toegepast op poreuze materialen zoals bakstenen met een kwetsbare afwerking kan dit schade toebrengen aan de oppervlakte. Het is naast zandstralen ook mogelijk om de soft blaastechniek toe te passen, dan wordt er met een fijner materiaal gewerkt. Er zal wel meer stofontwikkeling ontstaan tijdens dit proces.

Voorzichtig te werk gaan

Hoewel je als particulier zandstraalmachines kunt huren of kopen, is zandstralen een klus waar je zonder ervaring beter niet aan kunt beginnen. Zo moeten bij gevels de poreuze delen vakkundig afgedekt worden, ook moet vrijkomende stof zoveel mogelijk worden opgevangen om vervuiling te voorkomen. Ook moeten bij gevels de kozijnen en ramen beschermd worden, daarnaast zijn er gevelstenen die voorzien zijn van een speciale afwerking.

Kosten voor zandstralen

Wanneer je kijkt naar de kosten voor zandstralen en de snelheid van deze techniek is het in veel gevallen een zeer kosteneffectieve oplossing. Daarbij moet gezegd worden dat een vakkundige aanpak van groot belang is, bij onnauwkeurig gebruik van deze methode kan er beschadiging optreden aan de oppervlakte. Neem daarom altijd contact op met de specialist alvorens de keuze te maken voor een gevel zandstralen.