Ben je eerder arbeidsongeschikt voor een baan in de bouw dan voor een kantoorbaan?
De kans dat je arbeidsongeschikt raakt is altijd aanwezig. Zoals de gezegde ‘een ongelukje zit in een klein hoekje’ mooi beweerd. Voor, tijdens of na het werk kan er iets gebeuren waardoor jij voor een korte of lange tijd niet meer kunt werken en geen inkomen genereert. Maar loop je als bouwvakker een grotere kans om arbeidsongeschikt te raken dan bij een kantoorbaan? Hieronder lees je alles wat je moet weten over de risico’s van arbeidsongeschiktheid en hoe je je hiertegen kunt indekken.
Risico’s werken in de bouw
Ondanks dat bouwbedrijven grote voorzorgsmaatregelingen nemen en zich aan strenge wetgeving moeten houden gaat er zo nu en dan nog wel eens wat mis. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat je arbeidsongeschikt raakt omdat je van de tweede verdieping naar beneden bent gevallen of dat je je been breekt. De risico’s van in de bouw werken zijn groter dan bij een kantoorbaan, dat moge duidelijk zijn. Moet je dan ook eerder een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten? Misschien wel, misschien niet. Wanneer je arbeidsongeschikt bent verklaart ontvang je nog minimaal 2 jaar een inkomen van je huidige werkgever en heb je recht op een WIA uitkering. Maar dit is vaak niet genoeg.
Bij het werken in de bouw maak je gebruik van je lichaam. Wanneer je lichaam minder goed functioneert leidt jouw werk hieronder. Op het kantoor daarentegen zou je nog kunnen werken wanneer je in een rolstoel zit, aangezien je voornamelijk je hersenen gebruikt. De risico dat je iets krijgt is hoger en daarbij wordt je eerder arbeidsongeschikt verklaard.
Risico’s bij een kantoorbaan
Bij een kantoorbaan liggen de risico’s net wat anders, maar dit neemt niet weg dat ook jij arbeidsongeschikt wordt verklaard. Tijdens je werk liggen de risico’s vaak lager, maar voor en na het werk kunnen de risico’s hoog liggen, bijvoorbeeld wanneer je deelneemt aan het verkeer. Ondanks dat de risico dat er iets gebeurd bij een kantoorbaan lager ligt, raden we nog steeds aan om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Zo ben je in ieder geval verzekerd van een inkomen wanneer je onverhoopts arbeidsongeschikt wordt verklaard.
Ben je op zoek naar een geschikte AOV? Neem dan eens een kijkje op AOV vergelijken.