Wat is en doet een meubelmaker?
Meubels zijn natuurlijk onmisbaar in je huis. Zonder meubels heb je immers niks aan je huis. Toen de eerste hutjes of andere woongelegenheden werden gemaakt, werd er al snel gezocht naar iets om op de slapen, te zitten of spullen op te leggen. In de duizenden jaren daaropvolgend werden natuurlijk veel andere soorten meubels verzonnen en gemaakt, deze werden gemaakt door meubelmakers, een beroep wat nog steeds bestaat. Maar hoe werken ze nou precies? Een meubelmaker uit Breda legt het uit.
Wat is het precies?
Meubelmaken is een echt ambachtelijk beroep. Een meubelmaker maakt en repareert meubels met behulp van (semi-)automatische bewerkingsmachines en handgereedschap. Meestal is een meubelmaker bezig met losse meubels, bijvoorbeeld stoelen, tafels, kasten, bedden en banken. Maar meubelmakers kunnen ook hele interieurs ontwerpen en maken, hier spreken we van een interieurbouwer. Voor het maken van deze meubels wordt er meestal gebruik gemaakt van hout (tegenwoordig veel met het FSC keurmerk), kunststof, metaal en glas, van deze materialen moeten meubelmakers veel kennis over hebben.
Hoe gaat een meubelmaker te werk
Ze beginnen met het maken van werktekeningen waarop alle maten, vormen en te gebruiken materialen op staan. Om een goedkeuring te krijgen wordt de tekening altijd met de klant besproken en zonodig aangepast. Als de goedkeuring er eenmaal ligt zal er aan de hand van de tekening begonnen worden aan het meubelstuk en/of interieur. Het grootste verschil met een meubelfabrikant is dat meubelmakers geen massaproductie doen van een product, ze werken zelf meestal in opdracht van een klant. Meubelmakers hebben daarom vaak een eigen werkplaats of atelier waar ze alleen of met collega de meubels vervaardigen.
Vaak worden meubelmakers ook benaderd om meubels te repareren of restaureren, dit bevat ook veel antieke meubels wiens eigenaar ze graag zou willen restaureren. Dit vormt meestal de grootste uitdaging, omdat de restauraties op een authentieke manier uitgevoerd moeten worden.
Wat doen ze?
Voor het maken en repareren van de meubels is het belangrijk om vaardig te zijn in onder andere zagen, snijden, boren, lijmen, buigen, snijden, persen, frezen en fineren, ook moeten ze vakkundig om kunnen gaan met meerdere soorten gereedschappen en apparaten. Er moet immers op de millimeter nauwkeurig gewerkt kunnen worden. Veel van de meubels wordt op maat gemaakt voor de klant, om zo alle ruimte optimaal te benutten. De werkzaamheden worden samengevat in de volgende taken:
- Het ontwerpen en uitwerken van de meubels aan de hand van de werktekeningen
- Het lezen van werktekeningen
- Inkoop van materialen
- Voorbereiden van de productie
- Maken van meubels met verschillende handgereedschappen en machines
- Monteren losse onderdelen
- Secuur afwerken van de meubels door middel van technieken als houtsnijden, inleggen, schilderen en aflakken.