3 tips voor het kiezen van de juiste aannemer
Als je een aannemer kiest, neem je eigen een nieuwe medewerker in dienst voor een baan. Je zou niet de eerste sollicitant in dienst nemen voor een baan bij je bedrijf, dus kies niet je aannemer zonder dit eerst goed na te hebben gedacht of dit de beste persoon hiervoor is. Bestudeer portefeuilles van eerdere werkzaamheden, controleer de licenties, luister naar verwijzingen en verzamel concurrerende biedingen voordat je een definitieve beslissing neemt.
Tip 1: ga op zoek naar aanbevelingen
De eerste stap in het vinden van de juiste aannemer is het opstellen van een lijst van 10-15 lokale aannemers in Amsterdam met de juiste expertise. Je zult deze lijst geleidelijk beperken tot de beste kandidaten en uiteindelijk gebruiken om je aannemer te selecteren, dus het is het beste om meer namen op te nemen dan je op dit punt nodig heeft. Er zijn verschillende manieren waarop je je startlijst kunt samenstellen:
- Vraag familie en vrienden voor aanbevelingen, vooral degenen die onlangs een renovatie hebben laten doen
- Zoek online naar het type service dat je nodig heeft in je omgeving.
- Bekijk de online beoordelingen.
- Gebruik sociale media om vrienden of volgers te vragen om lokale aanbevelingen.
Rode vlaggen
Succesvolle aannemers maken het je gemakkelijk om met hen in contact te komen en voorbeelden van hun werk te zien. Wees voorzichtig met aannemers die geen basisinformatie hebben, zoals een website, social media-aanwezigheid en reviews.
Tip 2: vergelijk de portfolios van meerdere aannemers
Kies een aannemer die gespecialiseerd is in het soort verbouwing die je nodig hebt; iemand die gespecialiseerd is in het verbouwen van keukens is misschien niet ideaal voor je badkamer renovatie. Een huis verbetering aannemer met een creatief oog kan ook nuttig zijn voor bepaalde projecten. Bijvoorbeeld, als je een tegel ingang wilt leggen met een gedetailleerde mozaïek of een kamer met een faux afwerking schilderen, moet je een aannemer kiezen die dat soort werk goed doet.
Vraag elke aannemer op je lange lijst naar een portfolio van hun projecten van ten minste het afgelopen jaar. Zij kunnen een fysiek portfolio hebben, of ze kunnen je doorverwijzen naar een website met beelden. Een goed portfolio moet minstens tien projecten bevatten. Het moet foto’s bevatten van elke ruimte voor aanvang van de werkzaamheden, tijdens de verbouwing en na afloop van het project. Het helpt als er foto’s zijn van blauwdrukken, schetsen of andere plannen zodat je een idee kunt krijgen hoe de aannemer een project benadert.
Rode vlaggen
Kijk uit naar een portfolio met te weinig projecten, geen foto’s voor de verbouwing of korrelige, moeilijk te zien beelden van het eindproduct. Houd er ook rekening mee dat aannemers van woningverbetering alleen hun beste werk in hun portfolio opnemen. Als een afgerond project niet voldoet aan je normen, is het waarschijnlijk dat hun gemiddelde werk nog slechter is. Haal de naam van die persoon van je lijst.
Tip 3: Referenties controleren
Nu je je lange lijst hebt ingekort tot vijf of zes topkandidaten, is het tijd om te beginnen met het controleren van referenties. Dit is een gangbare praktijk, dus elke gerenommeerde aannemer zal verwachten dat je om een lijst met referenties vraagt. Een typische aannemer referentielijst bevat tien of meer banen met de naam, het adres en het telefoonnummer van elke klant. Het helpt als er data zijn voor elke opdracht; als er geen data op de lijst staan, vraag er dan naar.
Nu is het tijd om elke referentie te bellen. Als de lijst erg lang is, selecteer dan een paar recente projecten en een paar oudere projecten. Houd gedetailleerde notities bij tijdens je telefoongesprek; je moet enkele referenties vragen of je hun huis kunt bezoeken om het project persoonlijk te zien.
Enkele vragen om te stellen zijn onder andere:
- Is de aannemer op schema gebleven?
- Werd de werksite netjes gehouden?
- Werden problemen snel aangepakt?
- Was de aannemer punctueel voor afspraken en werkdagen?
- Hoe is het werk vertraagd?
- Waren de kosten redelijk en duidelijk?
Rode vlaggen
Sommige rode vlaggen bevatten te weinig referenties of grote tijdspannes tussen de referenties. Vraag hiernaar voordat je het ergste aanneemt. Een gat in de kalender betekent niet noodzakelijkerwijs problemen; misschien zijn ze gewond geraakt of hebben ze verlof genomen. De openheid en de bereidheid van de aannemer om je meer informatie te geven kan je helpen je geest te verlichten.