Hoe gaat een dakdekker te werk?

Werken in de bouw is vaak niet zonder risico. Dit geldt ook voor professionele dakdekkers. Het is belangrijk dat ze dan ook veilig te werk gaan en de regels volgen die hun wordt opgelegd. Lees verder en kom erachter wat een dakdekker allemaal doet om goed en veilig je dak te repareren!

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Een dakdekker moet speciale werkkleding aan hebben voordat hij op het dak gaat. Hij moet speciale handschoenen aan, veiligheidsschoenen en brandvertragende kledij. Daarnaast kan hij ook gebruik maken van een veiligheidsbril, bouwhelm, adembescherming, gehoorbescherming of hekwerk. Ook is de dakdekker in bezit van een opleiding en een cursus Gezond en Veilig werken op het Dak.

De ideale werkplek van een dakdekker

Voordat de dakdekker aan je dak gaat werken, is hij uitgebreid ingelicht door zijn werkgever over wat hij kan verwachten tijdens de klus. Hij heeft een opdrachtbeschrijving gekregen, met daarin onder andere de werklocatie en de uit te voeren werkzaamheden. Zo kan de dakdekker gelijk goed te werk gaan!

Dakrandbeveiliging

Dakrandbeveiliging is hekwerk van een meter hoog met een tussenregel op 47 centimeter hoogte, waar de schoprand minimaal vijftien centimeter moet zijn. Som is dakrandbeveiliging verplicht. Denk dan aan situaties waarbij het niveauverschil 2.5 meter hoog is, bij de opgang van een dak, bij water en bij een vluchtweg of ladderlift.

Collectieve bescherming

Er is een grote kans dat er twee dakdekker te werk zullen gaan in plaats van eentje. Individuele valbeveiliging mag namelijk gebruikt worden, maar de voorkeur gaat toch naar collectieve bescherming. Harnasgordels zijn daarom ook alleen toegestaan bij korte werkzaamheden. De tweede persoon zorgt ook voor de juiste inrichting van de werkplek en het houden van toezicht.